Течения и сгонно-нагонные процессы, вызываемые переменным по пространству и времени ветром в Азовском море - Шульга, Т.Я. (Доповіді НАН України, 2011)
З використанням прогностичних та модельних полів вітру та атмосферного тиску виконано аналіз згінно-нагіних процесів та течій в Азовському морі. Використано тривимірну нелінійну математичну модель та проведено порівняння результатів моделювання з даними безпосередніх вимірювань коливань рівня на прибережних станціях. Досліджено вплив інтенсивності атмосферних дій на максимальні значення рівня та швидкості течій. Surge processes and currents in the Sea of Azov are analyzed using the prognostic and model fields of winds and atmospheric pressure. A three-dimensional non-linear mathematical model is applied, and the results of numerical calculations are compared with the data of direct measurements of the level carried out at a number of coastal stations. The influence of a variation of the atmospheric forcing intensity upon maximum values of the level and current velocities is studied.