Влияние нанонаполнителя на реокинетику формирующейся in situ смеси полиметилметакрилат — полиуретан - Шумский, В.Ф.; Косянчук, Л.Ф.; Тодосийчук, Т.Т.; Гетманчук, И.П.; Бабич, О.В.; Гомза, Ю.П. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджено вплив нанонаповнювача на реокінетику формування in situ суміші поліметилметакрилат/поліуренат (ПММА/ПУ), її морфологію та механічні властивості. Показано, що невеликі домішки аеросилу (А) до вихідної мономерної суміші при використанні ультразвукового перемішування дає змогу формувати полімерний нанокомпозит ПММА/ПУ + А з більш досконалим диспергуванням ПУ в ПММА. Морфологію та фізико-механічні характеристики сформованого матеріалу визначено реокінетикою процесу. The rheokinetics of the formation in situ, morphology, mechanical properties, and the influence of a nanofiller have been studied for the PMMA/PU blend. It is shown that the small addition of silica to the initial monomer blend at the ultrasound mixing allows one to form the polymer nanocomposite PMMA/PU/silica with a better dispersion of PU in PMMA. As evidenced by the rheokinetics of the blend formation, there are an effect on the morphology and an improvement of mechanical characteristics of the material.