Нелинейные нормальные формы автоколебаний механических систем с конечным числом степеней свободы - Аврамов, К.В.; Стрельникова, Е.А. (Доповіді НАН України, 2011)
Запропоновано варіант методу нелінійних нормальних форм для дослідження автоколивань механічних систем з скінченним числом степеней вільності. При побудові нелінійних нормальних форм одна узагальнена координата та одна швидкість вибираються як незалежні змінні. Як приклад досліджена динаміка пластинки, що взаємодіє з рідиною. A version of the method of nonlinear normal modes of self-sustained vibrations of finite-degree-of-freedom mechanical systems is suggested. One general coordinate and one general velocity are taken as independent variables to construct nonlinear normal modes. As an example, a plate interacting with moving fluid is considered.