Моделирование структуры металла как численно неприводимая задача - Большаков, В.И.; Дубров, Ю.И.; Жевтило, Е.Ю. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджується питання оцінки якості матеріалу за допомогою візуального розгляду знімків його структури без проведення випробувань, що дорого коштують. Пропонується проводити оцінку інформаційної ентропії структури як індикатора механічних властивостей матеріалу. Таким чином, ідентифікація характеристик якості матеріалу можлива не тільки на основі традиційних методів, але й шляхом використання теоретико-інформаційного підходу. This work concerns the question of the material quality estimation with the help of pictures of its structure without holding expensive tests. It is suggested to estimate the informational entropy of a material structure. Thus, the identification of qualities of a material is possible not only with help of traditional methods, but also on the basis of the theoretical-informational approach.