Новий спосіб введення в комп'ютер картографічної інформації - Якимчик, А.І. (Доповіді НАН України, 2011)
Описано процес введення в комп’ютер iнформацiї з використанням ГIС MapInfo Professional. Показано, що технологiя роботи по растровiй пiдкладцi дозволяє комбiнувати растровi i векторнi шари, значно збiльшує точнiсть i швидкiсть оцифровування. Такий спосiб оцифровування не вимагає залучення спецiальних пристроїв типу дигiтайзера. Запропоновано використовувати для оцифровування нанесенi на карту пункти спостережень i значення аномалiй, а не iзолiнiї. Iстотним є використання правої прямокутної системи координат i координатної прив’язки точок. A process of information input in a computer with the use of GIS MapInfo Professional is described. It is shown that the working technique on the raster overlay allows one to combine raster and vector layers, by considerably increasing a digitizing accuracy and a speed. The digitizing method does not require the special devices such as a digitizer. For digitizing, it is offered to use the observations points and the anomaly values inflicted on a map, rather than isolines. The use of the right rectangular system of coordinates and the point coordinates fixing is substantial.