Поведінка вірусу тютюнової мозаїки на поверхнях золота та оксиду силіцію - Карбівський, В.Л.; Касіяненко, В.Х.; Курган, Н.А.; Вишняк, В.В.; Зуєва, Н.О.; Шпак, А.П. (Доповіді НАН України, 2011)
Методами зондової мiкроскопiї та рентгенiвської фотоелектронної спектроскопiї дослiджено поведiнку вiрусу тютюнової мозаїки (ВТМ) на поверхнях золота та оксиду силiцiю. Виявлено механiзми взаємодiї вiрiонiв ВТМ з поверхнею пiдкладок рiзної хiмiчної природи. Описано основнi закономiрностi формування хiмiчних зв’язкiв ВТМ з поверхнею. Встановлено, що внаслiдок нанесення ВТМ вiдбувається хiмiчна модифiкацiя поверхнi, яка зберiгається пiсля видалення вiрусу. Спостерiгаються нанорозмiрнi заглиблення продовгуватої форми, якi вiдповiдають формi вiрiонiв. Взаємодiя вiрiонiв з пiдкладинкою вiдбувається переважно за рахунок зв’язкiв Si−O−C. Змiна хiмiчних властивостей пiдкладинки переважно визначається утворенням C−C зв’язкiв на поверхнi. Взаємодiю вiрiонiв з пiдкладинкою характеризує C−N зв’язок, подвiйний зв’язок C=N наявний лише у складi вiрiона. We used probe microscopy and X-ray photoelectron spectroscopy to study the interaction of tobacco mosaic (TMV) virions with Au and SiO2 surfaces. Mechanisms of TMV virions interaction with the surface of substrates and formation of chemical bonds between a TMV virion and the surface are determined. It is found that a chemical modification of the surface which remained after the TMV removal occurs due to the TMV deposition. Nano-sized cavities of prolate form which correspond to the shape of virions are observed. Virion interaction with the substrate occurs predominantly at the expense of Si−O−C bonds. The change of chemical properties of the substrate is mainly determined by the formation of C−C bonds on its surface. The virion-substrate interaction is characterized by the C−N bond, and the C=N bond is present only in virions.