Роль сигнального каскаду Ras/PI3K/Akt у формуванні стійкості клітин анапластичного раку щитоподібної залози до паклітакселу - Пушкарьов, В.В.; Ковзун, О.І.; Попадюк, І.Д.; Пушкарьов, В.М.; Тронько, М.Д. (Доповіді НАН України, 2011)
Вивчали участь протеїнкiназ PI3K та Akt у опосередкуваннi дiї протипухлинного препарату паклiтакселу на клiтини раку щитоподiбної залози лiнiї ARO. Показано, що в присутностi паклiтакселу в пухлинних клiтинах активацiя Akt пригнiчується. Iнгiбiтор РI3К — LY294 002 посилює активацiю каспази-3 та пригнiчує експресiю iнгiбiтора апоптозу — сурвайвiну, що вказує на можливий механiзм формування стiйкостi пухлинної клiтини до паклiтакселу за участю PI3K/Akt-каскаду. Отже, комбiнована дiя iнгiбiторiв цього каскаду та паклiтакселу є одним з шляхiв посилення канцеростатичної дiї препарату щодо клiтин анапластичного раку щитоподiбної залози. The role of PI3K and Akt protein kinases in mediating the action of antitumor drug paclitaxel on the cell line of thyroid anaplastic cancer — ARO is studied. It is shown that paclitaxel reduces the Akt activation in cancer cells. PI3K-inhibitor, LY294 002, enhances caspase-3 activation and reduces expression of apoptosis inhibitor — survivin, which points out the possible cancer cells resistance forming mechanism to paclitaxel involving the PI3K/Akt-cascade. Thus, the combined use of this cascade inhibitors and paclitaxel is one of the possible ways to augment the drug therapeutic effect upon thyroid anaplastic cancer cells.