Программируемая смерть клеток эндосперма околозародышевой зоны в процессе формирования семян Sium latifolium L. - Попова, А.Ф. (Доповіді НАН України, 2011)
Викладено результати дослiдження деградацiї клiтин ендосперму в зонi навколо зародка, яка збiльшується в процесi його розвитку i дозрiвання. Методами свiтлооптичної, трансмiсiйної електронної i конфокальної мiкроскопiї та цитохiмiї визначено послiдовнi стадiї дегенерацiї ядер ендосперму вказаної зони, якi закiнчуються фрагментацiєю ДНК. Отриманi данi пiдтверджують, що деградацiя клiтин ендосперму навколо зародка вiдбувається шляхом програмованої клiтинної смертi iз забезпеченням трофiки зародка в процесi його розвитку за рахунок вмiсту дегенеруючих клiтин ендосперму i формуванням зони для локалiзацiї зрiлого зародка в насiннi. У той же час клiтини ендосперму поза вказаною зоною iнтенсивно накопичують запаснi поживнi речовини у виглядi рiзного розмiру бiлкових тiлець з глобоїдами та лiпiдiв, якi використовуються в процесi проростання насiння. The results of investigation of the endosperm cell degeneration in a zone around embryos during their development and maturing are presented. The consecutive stages of endosperm nuclei degradation and DNA fragmentation in endosperm cells around the embryo were shown by lightoptical, electron transmission and confocal microscopy and cytochemical methods. The obtained data confirm that the degeneration of the endosperm cells occurs via programmed cell death, supplying nutrition of the embryos by content of degenerative cells and thus forming a zone for the localization of a mature embryo in seeds. At the same time, the endosperm cells localized beyond this zone intensively accumulate reserve nutrient substances in a form of protein inclusions with numerous globoids of different sizes and lipids which are used during the seed germination.