Гістерезис залежностей напруження—деформація в середовищах Ляхова - Куліч, В.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Дослiджено гiстерезис залежностей напруження деформацiя в середовищах з трьома динамiчними рiвняннями стану Ляхова пiд дiєю перiодичних кусково-лiнiйних навантажень. Показано, що напрями вигину гiлок петлi гiстерезису зумовленi релаксацiйним характером рiвняння стану та нелiнiйними властивостями граничного рiвноважного рiвняння стану. Hysteresis of stress strain dependences is investigated in media with three Lyakhov’s dynamic equations of state under periodic piecewise linear loads. It is shown that the bending directions of branches of the hysteresis loop are due to the relaxing nature of the equation of state and nonlinear properties of the limit equilibrium equation of state.