Численное моделирование изменения климата Украины в XXI веке - Ефимов, В.В.; Иванов, В.А.; Анисимов, А.Е. (Доповіді НАН України, 2011)
Розглянуто математичнi експерименти з оцiнки регiональних проекцiй клiмату України та Чорноморського басейну наприкiнцi XXI ст. з урахуванням антропогенного забруднення атмосфери й з використанням клiматичної моделi HadRM3P. Змiни клiматичних характеристик розраховували як рiзницю мiж контрольним перiодом 1961–1990 рр. й перiодом 2071–2100 рр. за сценарiєм емiсiї парникових газiв В2. Отримано оцiнки змiни клiматичних параметрiв України, що перевищують глобально усередненi величини. Вiдзначено тенденцiю значного пiдвищення клiматичних значень температури повiтря в лiтнiй перiод року, що супроводжується зменшенням опадiв. Numerical experiments on assessing the regional climate projections for the territory of Ukraine and the Black Sea area at the end of the XXI century under anthropogenic contamination of the atmosphere are examined, by using HadRM3P climate model. Climate changes are estimated as the difference between 1961–1990 control period and the future 2071–2100 climate under B2 scenario of the emission of greenhouse gases. Climate change estimates for Ukraine that exceed globally averaged ones are obtained. The warming of air is most pronounced in summer seasons, which is accompanied by a decrease in precipitations.