Регулирование цены на природный газ на конкурентном рынке в Украине - Кордюкова, М.А. (Економіка промисловості, 2011)
Розроблено та реалізовано системно-динамічну модель вітчизняного ринку природного газу, за допомогою якої здійснено кількісну оцінку залежності між зміною ціни на природний газ і обсягом ВВП, а також обґрунтовано положення про доцільність застосування конкурентного механізму регулювання ціни на природний газ в Україні.
Ключові слова: природна монополія, регулювання природної монополії, ринок природного газу, економіко-математичне моделювання конкурентного ринку природного газу. Разработана и реализована системно-динамическая модель отечественного рынка природного газа, с помощью которой была выполнена количественная оценка зависимости между изменением цены на природный газ и объемом ВВП, а также обосновано положение о целесообразности применения конкурентного механизма регулирования цены на природный газ в Украине.
Ключевые слова: естественная монополия, регулирование естественной монополии, рынок природного газа. The paper presents a system-dynamic model of the domestic natural gas market that has been developed and implemented. It has helped to make a quantitative estimation of the relationships between the change in natural gas prices and the volume of GDP, as well to substantiate the expediency of using a competitive mechanism of regulation of prices for natural gas in Ukraine.
Keywords: natural monopoly, regulation of natural monopoly, natural gas market.