Оцінка ефективності інтелектуального капіталу підприємства з урахуванням негрошових ефектів його використання - Корнєва, О.В. (Економіка промисловості, 2011)
Запропоновано оцінювати ефективність використання інтелектуального капіталу за допомогою коефіцієнта, який ураховує як грошові, так і негрошові ефекти. Розкрито особливості розрахунку кількісного еквіваленту негрошових ефектів за методом реальних опціонів. Проаналізовано переваги і недоліки різних способів визначення вартості реальних опціонів.
Ключові слова: інтелектуальний капітал, ефективність, грошові ефекти, негрошові ефекти, вартість реальних опціонів. Предлагается оценивать эффективность использования интеллектуального капитала с помощью коэффициента, который учитывает как денежные, так и неденежные эффекты. Раскрываются особенности расчета количественного эквивалента неденежных эффектов методом реальных опционов. Анализируются достоинства и недостатки разных способов определения стоимости реальных опционов.
Ключевые слова: интеллектуальный капитал, эффективность, денежные эффекты, неденежные эффекты, стоимость реальных опционов. The paper proposes to assess the efficiency of intellectual capital through the index, which includes both monetary and non-monetary effects. It is shown, that the most appropriate method to evaluate non-monetary effects is a real options method. The advantages and drawbacks of different ways of determining the value of real options are analyzed.
Keywords: intellectual capital, efficiency, mo-netary effects, non-monetary effects, real option value.