Обґрунтування застосовування мікроекономічних моделей для оцінки макроекономічних змін на основі інновацій - Щетілова, Т.В. (Економіка промисловості, 2011)
Проаналізовано екзогенні макроекономічні моделі, визначено їх недоліки щодо недостатнього формалізованого узгодження з доцільними інноваціями. Виявлено суперечності між макро- і мікроекономічними моделями та переваги ендогенних моделей. Обґрунтовано доцільність застосування мікроекономічних моделей для оцінки макроекономічних змін на прикладі визначення екстернальних ефектів макроекономічного розвитку на основі інновацій.
Ключові слова: макроекономічні зміни, ендогенні (екзогенні) моделі, екстернальні ефекти, інноваційний розвиток. Проанализированы экзогенные макроэкономические модели, определены их недостатки относительно формализованного согласования с целесообразными инновациями. Выявлены противоречия между макро- и микроэкономическими моделями и преимущества эндогенных моделей. Обоснована целесообразность применения микроэкономических моделей для оценки макроэкономических изменений на примере определения экстернальных эффектов макроэкономического развития на основе инноваций.
Ключевые слова: макроэкономические изменения, эндогенные (экзогенные) модели, экстернальные эффекты, инновационное развитие. The exogenous macroeconomic models have been analyzed, their shortcomings in relation to a formalized conformation with the expedient innovations have been determined. The contradictions between the macro - and microeconomic models have been identified, and advantages of the endogenous models are shown. The expediency of applying the microeconomic models for evaluating the macroeconomic changes is grounded on the example of determining the external effects of the macroeconomic development based on the innovations.
Keywords: macroeconomic changes, endogenous (exogenous) models, external effects, innovation-based development.