Сталий розвиток України: постмодернізм, простір, методологія управління - Бистряков, І.К. (Вісник НАН України, 2012)
У статті представлено основні риси національного концепту сталого розвитку, що базується на розкритті специфіки формування суспільних відносин, що визначають диференційовані по території країни форми господарювання. Показано, що їхнє стійке функціонування забезпечується тільки в тому випадку, коли опирається на традиційні для народу духовні, культурологічні і психологічні основи. Виявлено, що для обґрунтування ефективного управління стійким розвитком необхідно використовувати сучасні уявлення про людину й суспільство, відбиті, зокрема, у філософії постмодернізму. Стратегія подальшого стійкого розвитку пов’язується з механізмами корпоратизації економічного простору й капіталізацією природних ресурсів. Розкрито загальні риси технології капіталізації природних ресурсів, що забезпечують відтворення гармонійного довкілля. В статье представлены основные черты национального концепта устойчивого развития, который базируется на раскрытии специфики формирования общественных отношений, определяющих диф фе рен цированные по территории страны формы хозяйствования. Показано, что их устойчивое функционирование обеспечивается только в том случае, когда опирается на традиционные для народа духовные, культурологические и психологические основы. Раскрыто, что для обоснования эффективного управления устойчивым развитием необходимо использовать современные представления о человеке и обществе, которые отражаются, в частности, философией постмодернизма. Стратегия дальнейшего устойчивого развития связывается с механизмами корпоратизации экономического пространства и капитализацией природных ресурсов. Раскрыты общие черты технологии капитализации природных ресурсов, обеспечивающих воспроизводство гармоничной окружающей среды. The article is devoted to the presentation of the main features of the national concept of sustainable development, which is based on the disclosure of the specific form of social relations that define the form of management differentiated on the country territories. It is shown in the article that their stable operation is ensured only when is based on the traditional for the nation spiritual, cultural and psychological backgrounds. It is shown that for founding the effective management of sustainable development is necessary to use modern ideas concerning the human being and society that are reflected, in particular, by the philosophy of postmodernism. Strategy for the further sustainable development is associated with the mechanisms of corporatization of economic space and capitalization of natural resources. General features of the techno logy of capitalization the resources ensuring the reproduction of a harmonious environment are revealed in the thesis.