Виникнення живої речовини на первісних планетах сонячної системи (ретроспективний погляд) - Лопухін, О.С.; Єремєєв, В.М. (Вісник НАН України, 2012)
У рамках концепції В.І. Вернадського про живу речовину, як універсальний розвиток матерії у Всесвіті, розглянуто найдавніші рештки форм життя в метеоритах і на Землі. Зародження мікробіальних екосистем на планетах земного типу видається закономірним завершенням їх фізико-геохімічного становлення під час дегазації летких речовин, зокрема пари Н2О. Конденсація пари в інтерфейсі з космосом спричинювала зледеніння поверхні планет і обводнення хондритової кори. Теплова емісія надр, зволожена кора і дегазація створювали оптимальні умови для впорядкованої хімічної еволюції вуглецевих сполук і виникнення прокаріотів, завершуючи еволюцію косної матерії. Вже давно відомі їхні морфологічно характерні рештки у вуглистих хондритах і звичайному хондриті Саратов, що підтверджує гіпотезу про обводненість їхньої родоначальної планети. Зволожена хондритова кора планет під захистом прагідросфери являла собою специфічний природний гідротермальний інкубаторій для виникнення живої речовини на первісних планетах Сонячної системи, що може бути властиво також іншим зоряним світам. В рамках концепции В.И. Вернадского о живом веществе как универсальном развитии материи во Вселенной рассмотрены древнейшие остатки форм жизни в метеоритах и на Земле. Зарождение микробиальных экосистем на планетах земного типа представляется закономерным завершением их физико-гео химического становления при дегазации летучих веществ, включая Н2О. Конденсация пара в интерфейсе с космосом приводила к оледенению поверхности планет и обводнению хондритовой коры. Тепловая эмиссия недр, увлажненная кора и дегазация создавали оптимальные условия для упорядоченной химической эволюции углеродных соединений и возникновения прокариот, завершая эволюцию косной материи. Их морфологически характерные остатки известны в углистых хондритах и обыкновенном хондрите Саратов, что подтверждает гипотезу об обводненности их родоначальной планеты. Увлажненная хондритовая кора планет под защитой прагидросферы представляла собой специфический природный инкубаторий для возникновения живого вещества на первозданных планетах Солнечной системы, что может быть свойственно также иным звездным мирам. Within V.I. Vernadsky’s concept about the living matter as a universal development of the substance in the Universe we have considered the most ancient remains of life forms in meteorites and on the Earth. Origination of the microbial systems on the Earthlike planets seems to be logical ending of their physical & geochemical becoming under degassing of volatile substances including H2O. Steam condensation in space interface led to glaciation of the planets’ surface and inundation of chondrite crust. Thermal emission of the depths, moistened crust and degassing created the optimal conditions for regulation of chemical evolution of carbonaceous compounds and appearance of prokaryotes thus finishing the evolution of inert matter. Their typical morphological remains are known to have been found in carbonaceous chondrites and Saratov achondrite, which confirms the hypothesis about watering of their initial planet. Protected by the ur-hydrosphere the moisturized chondrite planet crust was a specific natural hydrothermal incubator for appearance of the living matter on the primordial solar system planets, which can be characteristic for other Stellar Worlds.