Дослідження деформативності гнучких пологих циліндричних оболонок при критичних значеннях навантаження - Григоренко, Я.М.; Харитонова, Л.В. (Доповіді НАН України, 2011)
На основі точного аналітичного розв'язку нелінійної крайової задачі досліджено напружено-деформований стан і втрату стійкості гнучкої нескінченно довгої пологої некругової циліндричної оболонки під дією нерівномірного нормального поверхневого навантаження в докритичній і закритичній областях деформування для жорсткого закріплення поздовжніх країв. Отримано аналітичні умови, що визначають потенційну здатність оболонки до втрати стійкості за рахунок біфуркації та за рахунок хлопка. The stress-strain state and the stability of long flexible shallow noncircular cylindrical shell under a nonuniform normal loading and the boundary condition of a rigid fixing of longitudinal edges are investigated. An exact analytical solution of the corresponding nonlinear boundary-value problem is obtained. Using the given solution, it is possible to analyze the behavior of a shell in prebuckling and postbuckling ranges of deformation. The analytical conditions that define the potential ability to the loss of stability of a shell by buckling and bifurcation are derived.