Направлена динаміка флюксонів у джозефсонівських контактах під впливом періодичних збурень - Золотарюк, Я.О. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджено явище направленого руху флюксону в довгому джозефсонівському контакті під впливом зовнішнього змінного струму в області параметрів, де не працює теорія збурень. Побудовано залежності середньої швидкості флюксону від амплітуди та частоти зовнішнього струму. Встановлено, що причинами відхилення цих залежностей від передбачених теорією збурень є взаємодія флюксону з внутрішніми модами та малоамлітудними хвилями. The phenomenon of directed fluxon motion in an ac-biased long Josephson junction is investigated for the range of parameters where perturbation theory is not applicable. The dependence of the average fluxon velocity on the bias amplitude and frequency is obtained. The reason for a deviation of this dependence from the perturbation theory results is shown to be the fluxon interaction with the internal modes and small-amplitude waves.