Синтез та дослідження нових гетероядерних [Zn–La] координаційних сполук на основі ненасиченого комплексу лантану з N,N'-тетраетил-N''-трихлороацетилфосфортриамідом - Амірханов, О.В.; Слива, Т.Ю.; Мороз, О.В.; Труш, Є.А.; Фрицький, І.О. (Доповіді НАН України, 2011)
Синтезовано нові гетероядерні [Zn–La] координаційні сполуки — перспективні люмінесцентні матеріали – загальної формули [Zn(Ve)La(X)2(Ac)] ({Zn–La;Ve;X}) та [Zn(Vp)La(X)2(Ac)] ({Zn–La;Vp;X}), де HX=CCl3C(O)NHP(O)[N(C2H5)2]2 — N,N'-тетраетил-N''-трихлороацетилфосфортриамід, ліганди H2Ve й H2Vp отримано при конденсації o-ваніліну з 1,2-діаміноетаном та 1,3-діамінопропаном відповідно. На підставі елементного аналізу, ІЧ та поліядерної ЯМР спектроскопії запропоновано спосіб координації фосфорильного ліганду HX та встановлено склад синтезованих [Zn–La] координаційних сполук. New heteronuclear [Zn–La] coordination compounds, perspective luminescent materials, with general formulas [Zn(Ve)La(X)2(Ac)] ({Zn–La;Ve;X}) and [Zn(Vp)La(X)2(Ac)] ({Zn–La;Vp;X}) have been synthesized HX=CCl3C(O)NHP(O)[N(C2H5)2]2 — N,N'-tetraethyl-N''-trichloracetylphosphortriamide, H2Ve and H2Vp are products of the condensation of 1,2-diaminoethane and 1,3-diaminopropane with o-vanillin, respectively). The composition of [Zn–La] complexes has been determined, and the coordination mode of a phosphorylated ligand has been suggested by element analysis, IR- and ¹H, ³¹P NMR-spectroscopy.