K3ZrTa7O21: новий представник сімейства A3Me8O21 - Одинець, Є.В.; Бабарик, А.А.; Баумер, В.М.; Слободяник, М.С.; Шишкін, О.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Кристали нового цирконато-танталату калію K3ZrTa7O21 були вирощені методом розчин-розплавної кристалізації в розплаві K2O–ZrO2–Ta2O5–MoO3. Вказана сполука належить до гексагональної сингонії, просторова група P63/mcm з параметрами елементарної комірки a= 0,91330(3) нм, c= 1,21921(6) нм, V= 0,88072(6) нм³, Z= 2 і має шарувату структуру типу A3Me8O21. Тривимірна решітка K3ZrTa7O21 нагадує будову бельковіта Ba3(Nb,Ta)7O12(Si2O7)2, мінералу сімейства філо-силікатів. Crystals of a new complex oxide K3ZrTa7O21 are grown by the flux method from K2O–ZrO2–Ta2O5–MoO3 melt. The titled compound crystallizes in the hexagonal space group P63/mcm with cell parameters of a= 0.91330(3) nm, c= 1.21921(6) nm,V= 0.88072(6) nm³, Z= 2 and has a layered structure of the A3Me8O21-type. The three-dimensional framework of K3ZrTa7O21 is found to be closely related to belkovite mineral Ba3(Nb,Ta)7O12(Si2O7)2 of the family of phyllo-silicates.