Розчинність оксидів лантану, самарію та гольмію в евтектичному розплаві LiF–NaF–KF - Пшеничний, Р.М.; Омельчук, А.О. (Доповіді НАН України, 2011)
Методом ізотермічного насичення досліджено розчинність оксидів La2O3, Sm2O3 й Ho2O3 в евтектичному розплаві LiF–NaF–KF. Виявлено, що при однаковій температурі розчинність оксидів РЗЕ збільшується в такій послідовності: Ho2O3<Sm2O3<La2O3, а залежність від температури в інтервалі від 873 до 1073 К задовільно апроксимується рівнянням прямої в координатах: ln S — 1/T. Розчинення отриманих оксидів є результатом змішаного фізико-хімічного механізму. Внесок хімічного механізму у розчинність збільшується в зазначеній послідовності. With the method of isothermal saturation, the solubilities of La2O3, Sm2O3, and Ho2O3 in the eutectic melt LiF–NaF–KF are investigated. It is shown that the solubility of oxides of REE at the same temperature increases in the following sequence: Ho2O3<Sm2O3<La2O3. The temperature dependence in the temperature range 873–1073 K is satisfactorily approximated by the equation of line in coordinates: ln S — 1/T. Dissolution of the studied oxides obeys a mixed physical-chemical mechanism. The contribution of the chemical mechanism to the solubility increases in the sequence: Ho2O3<Sm2O3<La2O3.