Дифузійні характеристики вуглецю у фазонаклепаному залізомарганцевому сплаві - Данільченко, В.Ю.; Мазанко, В.Ф.; Тарасов, В.В.; Філатов, О.В.; Яковлев, В.Є. (Доповіді НАН України, 2011)
Значне прискорення дифузійної рухливості вуглецю циклічними γ↔ε-мартенситними перетвореннями в залізомарганцевому сплаві визначалося одно- і двовимірними дефектами кристалічної ГЩУ ε-мартенситу, що формувалися в процесі цих перетворень (дислокації, малокутові дислокаційні субмежі, дефекти пакування). Максимальний приріст коефіцієнта дифузії вуглецю спостерігався при умовах термоциклування, коли фіксували основний приріст кількості дефектів кристалічної будови. A significant carbon diffusion mobility acceleration as a result of cyclic γ↔ε-martensitic transformations in iron-manganese alloy is determined by one- and two-dimensional structure defects of εmartensite with face-centered close-packed lattice. Such defects (dislocations, low angle subboundaries of dislocations, chaotic stacking faults) were formed during cyclic γ↔ε-martensitic transformations. A maximum carbon diffusion coefficient increase was observed under thermocycling, when the maximum increase of lattice defects was fixed.