Конфлікт висловлювань у поемі "Марія" Тараса Шевченка - Білоус, О. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2010)
У статті розкриваються суперечливі погляди Тараса Шевченка на канонічний християнський сюжет про Богородицю. У поемі «Марія» поет постає людиною, котра покладається передусім на життєвий досвід, а не на легендарний мотив боговтілення. В статье раскрываются противоречивые взгляды Тараса Шевченко на канонический христианский сюжет о Богородице. В поэме «Мария» поэт является человеком, который полагается прежде всего на жизненный опыт, а не на легендарный мотив боговоплощения. In the article opens up contradictory looks of Tarasa Shevchenko to the canonical christian subject about our Lady. In a poem «Maria» a poet appears a man which foremost looks at vital experience, instead of on legendary reason of God incarnation.