Алегорична рефлексія біблійних образів та сюжетів у творчості Т. Г. Шевченка (на матеріалі поеми "Неофіти" та "Марія") - Герасимчук, С. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2010)
У статті розглядаються біблійні алегоричні форми зображення у поемах Т. Шевченка "Марія" та "Неофіти". Основна увага звертається на паралелі між історією іудейського та українського народів, яка осмислювалася поетом у межах християнського дискурсу і детермінувала характер усієї алегоричної образності творів. В статье рассматриваются библейские аллегорические формы изображения в поемах Т. Шевченка "Мария" и "Неофиты". Основное внимание уделяется иносказательным параллелям между иудейским и украинским народами, которая осмысливалась поэтом в границах христианского дискурса и детерминировала характер всей аллегорической образности произведений. The article examines of Biblical allegorical forms of representation in the poems of Taras Shevchenko "Maria" and "Neophity". The main attention is applied to the history parallel between the Jews and Ukrainians, which was comprehended by the poet within the Christian discourse and determined the character of the entire allegoric imagery of the work.