Екзистенційне переживання неволі у творчості Т. Шевченка: витоки філософії протесту - Лотоцька, С. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2010)
У статті з’ясовується психологія творчості Т. Шевченка, простежуються настрої смутку, апатії, нудьги. Переживання неволі розглядається як підстава для формування філософії протесту. В статье выясняется психология творчества Т. Шевченко, прослеживаются настроения грусти, апатии, скуки. Переживание несвободы рассматривается как основание для формирования философии протеста. The article deals with the psychology of T.Shevchenko’s creativity, the feelings of sadness, apathy, ennui. The emotional experience of a deprivation of liberty is considered as a reason to form a philosophy of revolt.