Художня інтерпретація політики Російської Імперії в поемі "Сон(комедія)" Тараса Шевченка - Чернюк, С. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2010)
У статті йдеться про художню інтерпретацію Тарасом Шевченком політики Російської імперії в творах періоду "трьох літ" на політичну тематику, зокрема в поемі "Сон (Комедія)". Ліричний герой поеми – юродивий, якому дано прозріння бачити й осягати "дух істини", недоступний для інших. Тому лише він розуміє, що сучасна влада Російської імперії – влада антихриста, устрій – антисвіт, а позірна неподоланність її – фікція. В статье идёт речь о художественной интерепретации Тарасом Шевченко политики Российской империи в произведениях периода "трёх лет" на политическую тематику, в частности в поэме "Сон (Комедия)". Лирический герой поэмы – юродивый, которому дано прозрение видеть и постигать "дух истины", недоступный для других. Поэтому только он понимает, что нынешняя власть Российской империи – власть антихриста, устройство – антимир, а видимая неодолимость её – фикция. The article tells about the fiction interpretation by Taras Shevchenko policy of the Russian Empire in the works of the period of "three years" on political themes, particularly in the poem "Song (Comedy)". The lyrical hero of the poem - the holy fool who is given insight to see and understand the "spirit of truth", inaccessible to others. Therefore, only he understands that the current authorities of the Russian Empire - the power of the Antichrist, the device - anti-world, and its apparent invincibility - a fiction.