Поліські живомовні елементи в середньошрифтовому Євангелії - Багнюк, Н. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2010)
У статті досліджено фонетичні особливості канонічного тексту безвихідного середньошрифтового Євангелія. Попри порівняно велику кількість церковнослов’янських елементів, якими характеризується тогочасна книжна мова, у тексті пам’ятки виявлено своєрідні фонетичні явища, що виявляють зв’язок її автора з північноукраїнським наріччям. В статье исследовано фонетические особенности канонического текста безвыходного среднешрифтного Евангелия. Невзирая на значительное количество церковнославянских элементов, свойственное тогдашнему книжному языку, текст памятника фиксирует своеобразные фонетические явления, указывающие на связь её автора с северноукраинским наречием. The article analyses phonetic peculiarities of canonic text of the medium-typed Gospel. Despite relatively huge amount of Church-Slavonic elements which are seen as characteristic features of the bookish language of that period, the text of the monument reveals specific phonetic phenomena which are common in the Northern Ukrainian dialect.