Дифтонги в північноукраїнських діалектах (за даними інтонографування) - Іщенко, О. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2010)
Статтю присвячено проблемі дифтонгів у системі вокалізму поліських діалектів. Інструментально доведено факт вживання неоднорідних голосних на місці прафонем /е/, /ě/, /о/ та проаналізовано їх за інтонограмами. Статья посвящена проблеме дифтонгов в системе вокализма полесских диалектов. Инструментальным способом доказан факт употребления неоднородных гласных на месте прафонем /е/, /ě/, /о/. Звуки анализировались по интонограммам. The article deals with a problem of diphthongs in vowel space of Polissya dialects. The diphthong presence on old-established phonemes /е/, /ě/, /о/ is showed by intonography and the intensity tracks of diphthongs are studied.