Порівняльні властивості цеолітних кислотних каталізаторів різного приготування - Патриляк, Л.К.; Іонін, В.О.; Бартош, П.І.; Ліхньовський, Р.В. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2003)
Показано, що на додаток до вищої термовологостабільності каталізаторів, одержаних in situ, у порівнянні зі зразками змішування, перші характеризуються істотно вищою селективністю у реакції алкілування ізобутану бутенами. Модифікування цирконієм синтезованого in situ каталізатора крекінгу теж сприяє зростанню його стабільності та селективності. Показано, что в дополнение к более высокой термовлагостабильности катализаторов, полученных in situ, по сравнению с образцами смешения, первые характеризуются существенно более высокой селективностью в реакции алкилирования изобутана бутенами. Модифицирование цирконием синтезированного in situ катализатора крекинга также способствует возрастанию его стабильности и селективности. In addition to the higher hydrothermal stability of the in situ synthesized catalysts in comparison with the mixing samples, the first ones are characterized by considerable higher selectivity in alkylation of isobutane with butenes. Modification of the in situ synthesized cracking catalyst by zirconium also favours the increase of its stability and selectivity.