Антропогностична лексика с. Озерець Дубровицького району Рівненської області - Сєдих, А. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2010)
У статті розглянуто фрагмент антропогностичної лексики Полісся (на прикладі говірки села Озерськ Дубровицького району Рівненської області). Зібраний матеріал розподілено на лексико-семантичні групи, визначено його складники (елементи північного наріччя, загальноукраїнського мовлення, літературної мови), виявлено такі його риси, як кількісна перевага слів із негативним значенням над словами з позитивом, високу частотність вторинних номенів. В статье рассматривается фрагмент антропогностической лексики Полесья (на примере говорка села Озёрск Дубровицкого района Ровненськой области). Материал распределён на лексико-семантические группы, определены его составляющие (элементы северного наречия, общеукраинской речи, литературного языка), выявлены такие его черты, как количественное преимущество слов с негативным значением над словами с позитивом, высокую частотность вторинны номенов. This article dexcribes the fragment of anropognostics lexic of Polissia (in village Ozersk of Dubrovica (Rivne)). Material was distributed for lexic-semantics grups, divided into parts (elements of Polissia’s dialect, general Ukrainian language, literature language). The auther revealed prevalence of words with negative, frequency of second nomens.