Роль протеиназ крови и их ингибиторов в механизмах противовирусной защиты - Дивоча, В.А.; Гоженко, А.И.; Михальчук, В.Н. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджено наявність трипсиноподібних протеїназ та їх інгібіторів у донорській крові людини, промислових відходах одержання гаммаглобуліну, комерційних вітчизняних препаратах (імуноглобулін, інтерферон, герпетична та туляремійна вакцини), у закордонних препаратах (протигрипозні вакцини — ''Інфлувак'', ''Ваксігрип'', ''Флюарікс'', вакцина проти гепатиту А — ''Аваксім''; препарати з крові — ''Фраксіпарин'' і ''Солкосерил''). З промислових відходів одержання гаммаглобуліну людини виділено ізоформу інгібітора трипсиноподібних протеїназ, що має захисну дію при зараженні експериментальних тварин смертельною дозою вірусу грипу A/PR/8/34 (А/Н1N1). The presence of the trypsin-like proteinases and their inhibitors in the blood of human donors, in industrial wastes of gamma-globulin, in commercial domestic preparations (immunoglobulin, interferon, vaccine for herpes and tularemia), in foreign preparations (anti-influenza vaccine — Influvac, Vaxigrір, Fluarix, vaccines for hepatitis A — Avaxim; preparations from blood — Fraxiparine, Solcoseryl) is studied. From the industrial wastes of the gamma-globulin production, an isoform of trypsin-like proteinases with protective activity at infection of experimental animals with a lethal dose of A/PR/8/34 (А/Н1N1) grippe is selected.