Кристалізація складних фосфатів у розчинах-розплавах системи Cs2O–P2O5–Me2^IIIO3–Me^IIO, Me^III — Fe, Al, Ga, Me^II — Mg, Co, Ni, Cu, Zn - Струтинська, Н.Ю.; Затовський, І.В.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджено взаємодію суміші оксидів дво- й тривалентних металів з цезієфосфатними розплавами (Cs2O–P2O5), виявлено умови кристалізації нових потрійних ортофосфатів Cs2Me^II2Me^III(PO4)3 (Me^III — Al, Ga, Fe; Me^II — Mg, Co, Ni, Cu, Zn) та подвійних ортофосфатів CsMe^IIPO4 (Me^II — Mg, Co, Ni, Cu, Zn). Отримані фосфати охарактеризовано за допомогою методів порошкової рентгенографії та ІЧ спектроскопії. The interaction of a mixture of bi- and trivalent metals' oxides with caesium phosphate melts has been investigated. The peculiarities of the formation of new triple orthophosphates Cs2Me^II2Me^III(PO4)3 (Me^III — Al, Ga, Fe; Me^II — Mg, Co, Ni, Cu, Zn) and double orthophosphates CsMe^IIPO4 (Me^II — Mg, Co, Ni, Cu, Zn) are found. The obtained compounds are characterized by powder X-ray diffraction and FTIR-spectroscopy.