Із секретів «сімейного огнища» Івана Франка: мемуарні одкровення Марії Грінченко - Швець, А. (Спадщина. Літературне джерелознавство. Текстологія, 2010)
Уперше публікуємо без купюр спогади Марії Грінченко про Івана Франка та про його «сімейне вогнище», написані 1921 р. Ці мемуари зіткано з безпосередніх вражень про Франка та його сім’ю на основі зустрічей з письменником у Львові 1904 р. та Києві 1909 р. Спогади про Франка – цінне джерело для створення фундаментальної, об’єктивної наукової біографії письменника. The unedited memoirs by Maria Grinchenko about Ivan Franko and his «domestic hearth», written in 1921 are published for the first time. These memoirs are woven of the direct impressions about Franko and his family on the basis of meetings with the writer in Lviv in 1904 and Kyiv in 1909. Flashbacks about Franko are a valuable source for creating fundamental, objective scientific biography of the writer.