"Мозаїка" Юрія Смолича як джерело до історії літературного побуту 1920–1930-х років - Цимбал, Я. (Спадщина. Літературне джерелознавство. Текстологія, 2010)
Публікуються мемуарні нотатки Юрія Смолича «Мозаїка. З тих років (курйози)», присвячені періоду 1920–1930-х років, які передували мемуарній трилогії письменника «Розповіді про неспокій». Спогади містять багато цікавих фактів та кумедних історій, невідомих чи маловідомих читачам і дослідникам, повертають в літературу забуті імена. Фрагментарні записи Юрія Смолича доповнюють картину українського літературного побуту 1920–1930-х років. Печатаются мемуарные записи Юрия Смолича «Мозаика. Из тех лет (курьезы)», посвященные периоду 1920–1930-х годов, предшествовавшие мемуарной трилогии писателя «Рассказы о непокое». Воспоминания содержат много интересных фактов и забавных историй, неизвестных или малоизвестных читателям и исследователям, возвращают в литературу забытые имена. Фрагментарные записи Юрия Смолича дополняют картину украинского литературного быта 1920–1930-х годов. The publication presents Yuriy Smolych’s memoirs Mosaic. From the Bygone Years (Curiosities), which cover the period of 1920–1930s and precede his memoirs trilogy Tales of Unrest. The writer’s reminiscences contain a number of interesting facts and funny stories, which were hitherto unknown to the reader and student, as well as reintroduce into literary history some forgotten names. The fragmented notes of Yuriy Smolych supplement the picture of Ukrainian literary everyday life of the 1920–1930s.