Прагматика загального дейксису (на матеріалі часток сучасної української мови) - Бацевич, Ф. (Українська мова, 2010)
У статті проаналізовано частки сучасної української мови о, от, то. Встановлено їх спільну комунікативну функцію, смислові вияви в різних контекстах уживання, парадигматичні зв'язки. Виявлено, що досліджувані лексеми, виконуючи комунікативну функцію найзагальнішого вказування (дейксису), різняться мірою залученості внутрішнього світу людини в зміст повідомлюваного. Вони виформовують мікропарадигму. члени якої поєднані гіперо-гіпонімічними зв'язками. The article analyzes the Modern Ukrainian particles О, OT, TO. Common communicative junction of the particles is slated as well as the expressions of their senses in different contexts. Their paradigmatic relations are also in the focus. Tin-article proves that the lexemes under analysis perform the communicative function of the most general indication (deixis) and differ according to the degree of the inner human world involvement into the content of the utterance. The particles form the micro-paradigm, the members of which are in hypero-hyponimic relation.