Энергетическое состояние митохондрий энтероцитов тонкой кишки крыс после действия рентгеновского излучения низкой мощности - Грубская, Л.В.; Войцицкий, В.М.; Хижняк, С.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджено вплив іонізуючого випромінювання низької потужності (0,055 Гр/хв) при опроміненні у дозах 0,1, 0,5 й 1,0 Гр на метаболічний стан дихального ланцюга мітохондрій слизової оболонки ентероцитів тонкої кишки. Встановлено порушення зв'язку процесів окисного фосфорилювання в мітохондріях, що виражалися в роз'єднанні процесів дихання і фосфорилювання, зниженні швидкості фосфорилювання та пригніченні АТФ-гідролазних реакцій. Виявлені зміни спостерігаються впродовж усіх термінів дослідження та поглиблюються із зростанням поглинутої дози випромінювання. Influence of low-intensity ionizing radiation with single dose (0.055 Gy · min−1) in doses of 0.1, 0.5, and 1.0 Gy on a metabolic state of the respiratory chain of rat's small intestine mitochondria is investigated. The damage of relations of the oxidative phosphorylation processes in mitochondria, which is expressed in the uncoupling of the processes of respiration and phosphorylation and in a decline of the phosphorylation rate and the activity of ATP-hydrolase reactions, is established. These changes are observed at all time of research and intensified with a growth of the radiation absorbed dose.