Комп'ютерне прогнозування фармакологічної активності L-карнітину на основі структурної формули - Гуніна, Л.М.; Чекман, І.С.; Горчакова, Н.О.; Небесна, Т.Ю.; Олішевський, C.В.; Головащенко, Р.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Проаналізовано відомі види фармакологічної активності L-карнітину, а також наведено результати прогнозування поки що невідомих видів активності даної сполуки на основі структурної формули за допомогою комп'ютерної програми PASS Inet. Описані біохімічні механізми, які обгрунтовують доцільність застосування L-карнітину в спортивній медицині та в практиці спортивної підготовки. Визначені подальші напрямки експериментальних і клінічних досліджень фармакологічної активності карнітину. Certain types of the L-carnitine pharmacological activity have been analyzed, and the computer-aided prediction of some not known yet biological activities of this substance based on its molecular structure is performed. Moreover, biochemical mechanisms that assure the reasonability of L-carnitine applications in sport medicine and physical training are also described. The future directions of experimental investigations and clinical trials of the L-carnitine pharmacological activity are determined.