Синтез бориду Ni23−xAlxB6 реакційним спіканням в умовах високого тиску та температури - Кудін, В.Г.; Осіпов, О.С.; Білявина, Н.М.; Марків, В.Я.; Макара, В.А.; Ткач, С.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Потрійний борид Ni23−xAlxB6 типу Cr23C6 синтезовано методом реакційного спікання в умовах високого тиску 8 ГПа при 1200 °С. Уточнено кристалічну структуру вказаного бориду, а також бориду такого самого вихідного складу, отриманого методом індукційної плавки. Показано, що склад бориду, отриманого останнім методом, наближений до складу шихти, а склад потрійного бориду в продуктах реакційного спікання значно зсунутий у бік збільшення в ньому кількості алюмінію. The ternary Ni23−xAlxB6 boride with Cr23C6-type structure is synthesized by means of reactive sintering at a high pressure of 8 GPa and a high temperature of 1200 °C. The crystal structures of this boride and the crystal structure of boride with same initial composition produced by induction melting are corrected. It is shown that the composition of boride produced by induction melting is closer to the mixture composition, and the composition of ternary boride in the reactive sintering products is significantly changed with increase in the aluminum amount.