Молекулярная филогенетика двухвойных сосен Украины: уточнение таксономического статуса на основе анализа аллозимной изменчивости - Коршиков, И.И.; Пирко, Я.В.; Калафат, Л.А.; Горлова, Е.М.; Мудрик, Е.А. (Доповіді НАН України, 2011)
На підставі аналізу мінливості 18 алозимних локусів у популяційних вибірках шести автохтонних двохвойних сосен України визначено їх генетичну схожість та уточнено таксономічний статус. Встановлено, що як самостійні види можна розглядати лише чотири з них: P. sylvestris L., P. pallasiana D. Don, P. mugo Turra та P. stankewiczii (Sukacz.) Fomin, а P. cretacea Kalenicz. та P. kochiana Klotzsch ex Koch. — як грунтовий екотип та географічну форму P. sylvestris. Based on the analysis of variability of 18 allozyme loci in population samples of six autochthonous two-needle pines of Ukraine, their genetic similarity is determined, and the taxonomic status is corrected. It is found that the species P. sylvestris L., P. pallasiana D. Don, P. mugo Turra, and P. stankewiczii (Sukacz.) Fomin could be seen as the separate species, whereas P. cretacea Kalenicz. and P. kochiana Klotzsch ex Koch. — as the soil ecotypes and geographical forms of P. sylvestris.