Инженерно-геологические и геоэкологические исследования глубоководной зоны Черного моря в 30-м рейсе НИС ''Владимир Паршин'' - Емельянов, В.А. (Доповіді НАН України, 2011)
Висвітлюються деякі результати експедиційних досліджень у Чорному морі під час 30-го рейсу НДС ''Володимир Паршин''. Вивчалася інженерно-геологічна складова геоекологічних умов певного регіону та окремих локальних ділянок, перспективних для розробки різних видів корисної природної сировини, а також у районах розвитку підводного грязьового вулканізму й активного газовиділення. Під час експедиції було отримано фактичний матеріал і дані, що необхідні для проектування технічних засобів для здійснення деяких видів робіт щодо підводної розвідки і видобутку органо-мінеральної сировини. Наведено низку показників складу та фізико-механічних властивостей донних грунтів, запропонована їх інженерно-геологічна класифікація. Some results of expeditionary researches in the Black Sea during the 30-th voyage of SRV ''Volodymyr Parshin'' are presented. During the voyage, the engineering-geological component of geo-ecological conditions of the specific region and some places that are promising for the extraction of various kinds of useful natural resources, as well as of the areas of submarine mud volcanoes and active gassing, are studied. Some information necessary for the planning of technical tools for the realization of some types of works in relation to the underwater exploration and the extraction of organic-mineral raw materials is obtained. A number of indices of the composition and physico-mechanical properties of the bottom sediments and an engineer-geology classification of bottom soils of the Black Sea are presented.