Синтез трифосфінотригідроксикалікс[4]арену — нового ліганду для дизайну металокомплексних каталізаторів органічних реакцій - Матвєєв, Ю.І. (Доповіді НАН України, 2011)
Розроблено препаративний метод функціоналізації верхнього вінця макроциклу 25-ізо-пропокситригідроксикалікс[4]арену дифенілфосфіногрупами. Наявність металокоординуючих дифенілфосфіногруп на верхньому вінці та реакційноздатних гідроксильних груп на нижньому вінці макроциклу відкриває можливість використання синтезованого трифосфінотригідроксикаліксарену як ліганду для дизайну гібридних гетерогенних металокомплексних каталізаторів органічних реакцій. A preparative method of functionalization at the upper macrocycle rim of 25-iso-propoxy trihydroxycalix[4]arene with diphenylphosphine groups is developed. The presence of metal-complexing diphenylphosphino groups at the upper rim, as well as reactive hydroxyl groups at the lower macrocycle rim, opens a perspective of its usage as a ligand for the design of hybrid heterogeneous metal-complex catalysts of organic reactions.