Моделювання вищих когнітивних функцій людиноподібного інтелекту як процесу породження сенсів - Бєлов, Ю.А.; Тарасюк, О.В. (Доповіді НАН України, 2011)
На основі аналізу загальновизнаних психологічних концепцій особистості розроблено об'єднуючу їх модель, придатну для подальшої формалізації та розвинення до рівня людиноподібної системи штучного інтелекту, що відтворює такі феномени, як свідомість, совість та ін. У контексті запропонованої моделі дано конструктивне визначення таких понять, як буття, свідомість, сенс, суб'єкт. On the basis of the analysis of generally accepted psychological concepts of personality, a generic functional model of consciousness which is suitable for a further formalization and developing it up to the level of a human-like cognitive architecture which will demonstrate such phenomena as consciousness, self-awareness, conscience, etc. has proposed. In the context of the proposed model, the constructive definition has given for such notions as human being, consciousness, sense, and subject.