Світоформуючий дискурс в аспекті інтердискурсивності (на прикладі дискурсу політичної філософії і прав людини ООН) - Малиновська, І.В.; Трусов, С.С. (Лінгвістика ХХІ століття: нові дослідження і перспективи, 2010)
Досліджуються інтердискурсивні зв’язки англомовних дискурсів політичної філософії і прав людини ООН. Постулюється, що завдяки екзекутивної функції дискурсу ООН, концепти політичної теорії лексикалізуються як ключові слова епохи і стають провідниками символічного примушення до певних способів світосприйняття, цінностним орієнтаціям і моделям поведінки. Исследуются интердисурсивные связи англоязычных дискурсов политической философии и прав человека ООН. Постулируется, что благодаря экзекутивной функции дискурса ООН, концепты политической философии лексикализуются как ключевые слова эпохи и становятся проводниками символического принуждения к определенным способам мировосприятия, ценностным ориентациям и моделям поведения. Analysed have been interdiscourse relations of the English political philosophy and UN human rights discourses. The authors argue that due to its executive function, the UN discourse lexicalizes the political philosophy concepts as key words of the epoch. Such lexemes become mediators of symbolic compulsion and force people to accept the needed perception of the world, values and models of conduct.