Conceptual frame for a textbook on social-cultural aspects of translation - Malynovska, I.; Haponiev, A. (Лінгвістика ХХІ століття: нові дослідження і перспективи, 2010)
У статті розглядаються концептуальні підходи до висвітлення питань взаємодії мови і культури у підручнику з соціокультурних аспектів перекладу для студентів університетів. Переклад з англійської мови на українську і з української на англійську показаний як багатостороння діяльність, яка неможлива без урахування культурних, соціальних та ідеологічних феноменів і понять. Вибір варіантів перекладу ідеологічно або культурно пов‟язаних лексичних одиниць відбувається через подолання складності їх інтерпретаціїі, а іноді – неперекладності, які спричинені неспівпадінням концептів, що вербалізуються в обох мовах, та лінгвістичної ментальності двох народів. В статье рассматриваются концептуальные подходы к освещению вопросов взаимодействии языка и культуры в учебнике, посвященном социокультурным аспектам перевода, предназначенном для студентов университетов. Перевод с английского языка на украинский и с украинского на английский показан как многогранная деятельность, осуществление которой не возможно вне учета культурных, социальных и идеологических феноменов и понятий. Выбор вариантов перевода идеологически или культурно связанных единиц осуществляется через преодоление сложности (вплоть до непереводимости) их передачи, которая коренится в несовпадении вербализуемых в обоих языках концептов и лингвистических ментальностей двух народов. The paper deals with the interaction of language and culture issues as related to the teaching of translation to university students. Outlined have been conceptual approaches to writing a unique textbook on the sociocultural aspects of translation. English↔Ukrainian translation is considered to be a multi-faceted activity performed with the view of considering a number of cultural, social and ideological artefacts and concepts. The choice of ideologically and culturally biased lexical units is made by appraising their difficulty or even untranslatability, resulting from the lack of coincidence between the concepts they verbalize in the SL and TL as well as differences in lingual mentalities of the two peoples.