Дослідження вербальних конфліктів (допрагматичний період) - Чайка, Л.В. (Лінгвістика ХХІ століття: нові дослідження і перспективи, 2010)
Статтю присвячено історії дослідження вербальних конфліктів (ВК, порушень процесу людського спілкування природною мовою, за яких один комунікант не повністю чи взагалі не розуміє іншого, негативно ставиться до його манери мовленнєвої поведінки, вербально-когнітивної бази, використовуваних у комунікації знаків) у мовознавстві допрагматичного часу. Приділяється увага аспектам дослідження ВК в античній і середньовічній традиціях – нормативність, аналогізм, риторичні аспекти, теологічний і праксеологічний контексти. Розглядається проблема ВК у В. Гумбольдта – антиномія розуміння-нерозуміння і О. Потебні – здатність розуміти «по-своєму», онтогенетичні питання ВК у молодограматиків, тератологія Ф. де Соссюра – народні етимології, «дух рідної дзвіниці», вплив письма на вимову, теорія мовної відносності Сепіра – Уорфа – крослінгвальні й кроскультурні аспекти. Показано, що до 60-х років ХХ ст. ВК розглядали як негативний мовний матеріал; мовно-системний чинник нерозуміння; естимації мовлення (Є. Поліванов, Л. Якубинський, В. Волошинов, Г. Винокур, О. Пешковський, Л. Щерба). Статья посвящена истории исследования вербальных конфликтов (ВК, нарушений процесса человеческого общения естественным языком, при которых один коммуникант частично или вообще не понимает другого, негативно относится к его манере речевого поведения, вербально-когнитивной базе, к используемым в коммуникации знакам) в языкознании допрагматического периода. Уделяется внимание аспектам исследования ВК в античной и средневековой традициях – нормативность, аналогизм, риторические аспекты, теологический и праксеологический контексты. Рассматривается проблема ВК у В. Гумбольдта – антиномия понимания-непонимания и у А. Потебни – способность понимать «по-своему», онтогенетические вопросы ВК у младограмматиков, тератология Ф. де Соссюра – народные этимологии, «дух родной колокольни», влияние письма на произношение, теория языковой относительности Сепира – Уорфа – кросслингвальные и кросскультурные аспекты. Показано, что до 60-х годов ХХ ст. ВК рассматривали как негативный языковой материал; системно-языковой фактор непонимания; эстимации речи (Е. Поливанов, Л. Якубинский, В. Волошинов, Г. Винокур, О. Пешковский, Л. Щерба). The article deals with the history of researching verbal conflicts (VC, violation of the human communication process by a natural language, when one speaker does not understand the other completely or partially, when he/she negatively treats his/her manner of speech behaviour, verbal and cognitive base, the communication signs used) in linguistics of pre-pragmatic period. Attention is paid to the aspects of the VC research in ancient and medieval traditions; they are normativeness, analogism, rhetorical aspects, theological and praxeological contexts. The VC problem in Humboldt interpretation is investigated and A. Potebnya’s antinomy of understandingnon-understanding, i.e. ability to understand « in one's own way» is studied, the VC ontogenetic Neogrammarians questions, teratology of Ferdinand de Saussure – folk etymologies, «spirit of the native bell tower», influence of spelling on pronunciation, the linguistic relativity principle of Sapir-Whorf– cross-lingual and cross-cultural aspects are considered. It is showed that before the 60th years of the XXth century VC was believed to be negative linguistic material; system-linguistic factor of non-understanding; speech estimation (E. Polivanov, L. Yakubinsky, V. Voloshinov, G. Vinokur, O. Peshkovsky, L. Shcherba).