Етнодемографічні процеси на Закарпатті (І – початок ІІІ тисячоліття) - Тиводар, М. (Народна творчість та етнографія, 2010)
У статті розглянуто передумови та наслідки етнодемографічних процесів на теренах українського етноісторичного Закарпаття.Археологічнітаписемніджерелазасвідчують,що,починаючиізсерединиVIст.,україдомінувало слов’янське, а з VIII–IX ст. – східнослов’янське та давньоруське населення. Вторгнення угорців не змінило етнічної ситуації в краї. Лише з XI ст. угорці почали включати терени етноісторичного Закарпаття до складу Угощини. Цей процес супроводжувався поселенням там німецьких колоністів, а з XIV ст. – поселенців на «волоському праві». У 1526 році після поразки угорських військ під Могачем до краю переселилася значна частина угорців. Дані переписів-ревізій XVIII ст. і переписів населення XIX–XX ст. розкривають перебіг етнодемографічних процесів в окресленому регіоні та процеси асиміляції українців-русинів угорцями й словаками. У результаті асиміляційних процесів українська етнічна територія на південних відрогах Карпат у 20–30-х роках ХХ ст. скоротилася до 22,3 тис. км2. The article is about the prerequisites and consequences of the ethnodemographical processes within the Ukrainian ethnohistorical Zakarpattia. The archeological and written sources confirm that the Sclavinian population had been prevailing in the land from the middle of the 6th century till the 8th . 9th centuries when the Eastern Sclavinian and the ancient Rus tribes replaced the former people. The Hungarian invasion did not change the ethnical situation in Zakarpattia. Only since the 11th century the Hungarians had been occupying some lands of the ethno-historical Zakarpattia into Hungary of that time. This process was been accompanied by the settling of the German colonists there, while since the 14th century . of the settlers on the Walachian law. After the Hungarian army defeat near Mohacs in 1526 a considerable part of the Hungarians transmigrated to the land. The materials of the 18th-cent. censuses-revisions and the 19th.20th-cent. censuses expose a flow of the regional ethnodemographical processes and a flow of the assimilative processes when the Hungarians and Slovaks had been incorporating the Ukrainians-Rusyns. As a result of the assimilative processes the Ukrainian ethnical territories on the southern Carpathian branches decreased to 22,300 km2 in 1920s . 1930s.