Польові матеріали про побут української сільської інтелігенції Галичини наприкінці XIX – у 30-х роках XX століття - Баран, О. (Народна творчість та етнографія, 2010)
Публікація містить матеріали польових досліджень авторки, проведених у населених пунктах Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей упродовж 2004–2006 років. Інформація, отримана шляхом опитування респондентів, засвідчила провідну роль сільської інтелігенції в громадському житті галицького села в кінці ХІХ – упродовж 30-х років ХХ ст. Сільська інтелігенція (учителі, священики, лікарі та інші представники найбільш освіченої верстви) відігравала важливу роль у покращенні життя селян, оскільки вона була ретранслятором західних ідей і культурних впливів. The present publication contains the materials of the author's field researches conducted in the settlements of Ivano-Frankivsk, Lviv and Ternopil regions during 2004–2006. Information achieved by questioning of respondents shows the leading role of the rural intelligentsia in a public life of Galician village at the end of the 19th century till the 1930s. Rural intelligentsia (teachers, priests, doctors and other representatives of the most educated layer) played an important role in the improvement of the everyday life of peasants as it was the mediator due to which the Western modern ideas and cultural influences came into sight.