Українсько-угорське порубіжжя: мова та етнокультура, питання ідентифікації, міжетнічні зв’язки - Мушкетик, Л. (Народна творчість та етнографія, 2010)
У статті розглядається Закарпаття як особливий історико-культурний регіон, де проживають різні національності, зокрема, найчисленнішою тут є угорська нацменшина. Порушуються питання розселення, мови, народної культури, самоідентифікації угорців, міжетнічних контактів тощо. У статті досліджуються матеріали як вітчизняних, так і зарубіжних учених. В статье рассматривается Закарпатье как особенный историко-культурный регион, где проживают различные национальности, в частности, наиболее многочисленным здесь является венгерское нацменьшинство. Затрагиваются вопросы расселения языка и народной культуры, самоидентификации венгров, межэтнических контактов и др. В статье исследованы материалы как отечественных, так и зарубежных учёных. The Zakarpattia region is examined in the article as a specific historic-cultural area where the different nationalities live, particularly the most numerous one there is a Hungarian national minority. The issues referred to separation of the Hungarians, their language, folk culture and self-identification, and also to the interethnic relations and interactions, etc., are mentioned in the article. The materials of as the domestic scientists, so the foreign researchers are used in the article.