Етнорегіональні особливості гуцульської ранньовесняної календарної обрядовості - Гавадзин, В. (Народна творчість та етнографія, 2010)
У статті досліджено характерні риси ранньовесняної календарної обрядовості Гуцульщини – етнографічного регіону Карпат. Приділено значну увагу регіональним особливостям календарних обрядів і звичаїв, з’ясовано їхню самобутність у культурно-історичному аспекті. В статье исследуются характерные черты ранневесенней календарной обрядности Гуцульщины – этнографического региона Карпат. Пристальное внимание обращается на региональные особенности календарных обрядов и обычаев с выяснением причин их самобытности в культурно-историческом аспекте. The specific features of the early spring calendar rites within the limits of a such special ethnographic region as Hutsulshchyna are investigated. The very attention is paid to the regional peculiarities of the calendar rites and customs, and the reasons of their originality in the cultural and historical aspects are found out.