Кубанські зразки чумацької піснетворчості - Супрун-Яремко, Н. (Народна творчість та етнографія, 2010)
У статті розглядається науково-популярний нарис «Чумаки в народных песнях» кубанського фольклориста Григорія Концевича (1863–1937). Уперше його було опубліковано в 1913 році в Катеринодарі в шостому номері збірника «ОЛИКО» («Общество любителей изучения Кубанской области»). Нарис містить тридцять текстів чумацьких пісень, записаних Г. Концевичем від кубанських козаків на початку ХХ ст. Також дано аналіз сімнадцяти чумацьких пісень, записаних Н. Супрун-Яремко на території степової частини Краснодарського краю (РФ), яка була заселена українськими козаками й селянами. В статье рассматривается научно-популярный очерк «Чумаки в народных песнях» кубанского фольклориста Григория Концевича (1863–1937). Он впервые был опубликован в 1913 году в Екатеринодаре в шестом номере сборника «ОЛИКО» («Общество любителей изучения Кубанской области»). В очерке приведены тексты тридцати чумацких песен, записанных Г. Концевичем от кубанских казаков в начале ХХ в. Также анализируются семнадцать чумацких песен, записанных Н. Супрун-Яремко на территории степной части Краснодарского края (РФ), которая была заселена украинскими казаками и крестьянами. The scientific popular report “Чумаки в народных песнях” (“The Chumaks in the Folk Songs”), written by the Kuban folklorist Hryhorii Kontsevych (1863–1937), is examined in the article. First it was printed in the sixth number of the Katerynodar collection “ОЛИКО” (Russian abbreviation for “Association of Kuban Region Students”) in 1913. The essay also includes the investigation of 30 texts of the chumak songs which were recorded by H. Kontsevych from the Kuban cossacks at the beginning of the XXth century. The author gives an analysis of 17 chumak songs, collected at the end of the last century on the territory of the steppe part of the modern Krasnodar Land (the Russian Federation) which had been settled by the Ukrainian cossacks and peasants.