Пісенно-поетична стихія невідомої січовички (дослідження однієї рукописної збірки) - Качкан, В. (Народна творчість та етнографія, 2010)
Від відомого на Прикарпатті колекціонера та книголюба Володимира Шеремети на мій стіл потрапив рукописний загальний зошит, який було знайдено десь на Коломийщині. Це записи пісень різного походження і різної тематичної спрямованості й естетичної вартості. Ці тексти, записані переважно чорним чорнилом на розлініяних зшитках, зібраних у товстий зошит з твердими палітурками обсягом 268 сторінок, охоплюють період від 27 квітня 1915 року до 9 лютого 1919 року з уточненнями, де зазначено: «Кути» або «Вижниця». Більшість текстів мають підпис: «Марійка Надвірнянська» або ж криптоніми: «Марійка Н.», «Марійка Надв.», «Н. Марія», «М. Н.». На жаль, досі не вдалося з’ясувати, ким була людина, яка так ревно визбирувала і вписувала до загального зошита різні тексти.